top of page
pexels-rodolfo-clix-1036936.jpg

Caesar Hartgers  Technasium

Projecten op het Metis technasium

Op mijn school (Het metis montessori lyceum) doe je per periode 1 O&O project. Een project bestaat uit 6 fase's. De eerste fase heet problemen verkennen en formuleren. In deze fase doe je onderzoek naar het probleem en maak je daar een duidelijk overzicht van. Fase 2 heet: Ideeën verzinnen en formuleren. In deze fase doe je verder onderzoek naar mogelijke oplossingen èn bedenk je eisen waar de oplossing aan moet voldoen. Fase 3, concepten uitwerken en selecteren. In deze fase maak je schetsen van de oplossing en kies je de definitieve schets/oplossing. Fase 4, in deze fase maak je een prototype/maquette van je idee. Fase 5, in deze fase test je je prototypen op problemen en verbeter je die. Fase, 6 in de laatste fase presenteer je je oplossing.

metis 1.jpg

Projecten

WhatsApp Image.jpeg

Project: Biomimicry Arend Huis

Opdrachtgever: Docent

Team: Lans, Ingmar, Caesar Hartgers.

1e periode 1e jaar

Dit is mijn eerste O&O project de opdracht van dit project was om een gebouw te maken dat een biomimicry functie heeft. Onze oplossing was om een gebouw te maken geïnspireerd door een arend. Dit gebouw heeft bijvoorbeeld een automatisch systeem dat de ramen schoon maakt, net als het derde ooglid van een arend.

Om te beginnen hebben we de opdracht doorgenomen, vervolgens hebben we in de tweede fase een vooronderzoek gedaan. In de derde fase hebben we extra onderzoek gedaan naar biomimicry en gezocht naar gebouwen die al biomimicry gebruiken. In de vierde fase hebben we onze maquette gemaakt, en in de laatste fase hebben we onze maquette gepresenteerd.

O&O idee rijles afbeelding.jpg

Project Eureka cup

Periode 2 jaar 1

Opdrachtgever: Eurekacup

Team: Finn Kramer, Bas Bayer, Caesar Hartgers.

Een bedrijf dat leerlingen leert hoe wetenschappelijk aan het werk te gaan aan de hand van "wetenschappelijke en technologische vraagstukken."

De opdrachtgever van deze periode was de Eureka cup. De eureka cup is een jaarlijkse technasium ideeën-wedstrijd met toffe prijzen, dit jaar moesten we het maak en verkoop proces van een voedselproduct verduurzamen. Ik en mijn groep bedachten een idee om het vervoer van het bedrijf Chocolatemakers te verduurzamen. Chocolatemakers is een klein chocolade bedrijf dat zich focust op het maken van duurzamen chocola, ze hadden echter een probleem. Ze konden geen duurzamen manier bedenken om jun chocolade naar de winkel de vervoeren. Hun fabriek staat in Amsterdam dicht bij een rijschool. Deze rijschool (Rijschool de trilling) geeft ook vrachtwagenrijlessen. Ons idee is dat er elk haf jaar een vrachtwagenestafette plaats vind, chocolatemakers brengt hun chocolade toch maar wee keer per jaar naar d winkels. In deze estafette verplaatst de rijschool met hun vrachtwagen de chocolade naar een afhaal punt want binnen 50 minuten te bereiken is. Vervolgens haalt een dichtbijgelegen rijschool de chocola weer op en brengt het verder. Dit gebeurt tot de chocola de winkel bereikt.

In de eerste fase van dit project waren we vooral bezig met de taken verdelen en met het vooronderzoek maken. Tijdens de tweede fase hebben we de eerste versie van ons idee bedacht en ChocolateMakers gebeld voor extra informatie. In de derde fase hebben we ons idee verder uitgewerkt en veranderd naar een vrachtwagenestafette. In de vierde fase hebben we ons plan opgeschreven. In de laatste fase hebben we gepresenteerd.

Ons O&O programma.png

Periode 3 jaar 1

Opdrachtgever: Metis Montesorri

Team: Rayan , Jonathan , Hamza , Caesar Hartgers.

Groep 8 treasure hunt

Mijn middelbareschool

Voor de opdracht van periode 3 moest ik met een team van 4 mensen een spel ontwerpen voor de toekomstige eerste klas. Elke klas maakte een spel. Het spel bestond uit allemaal kleine puzzels. Elk team ontwerpt dus een deel van het spel. Elk mini spel heeft een schoolvak als thema. Ons thema was Engels. Het eerste wat we deden was de opdracht observeren en ideeën bedenken. In de opdracht stond dat de opdrachtgever graag gebruik van ICT in het spel zou willen zien. Daarom hebben we een raadselprogramma geschreven. Het programma stelt de speler raadsel die de speler aan de hand van hints verstopt in posters op moet lossen. 

​

Tijdens deze eerste fase van deze periode hebben we de opdracht onderzocht en ons vak toegewezen gekregen. Ook hebben we de rollen verdeeld. In de tweede fase bedachten we dat we een raadselprogramma wilden schrijven in python. Hier ben in in de derde fase aan gaan werken. Vervolgens hebben we een gesprek met de vakdocent ingepland. De vakdocent stelde voor dat we hints voor ons raadselprogramma verstopte in poster. In de vierde fase hebben we het programma en de posters afgemaakt en het aan de vakdocent laten zien voor feedback. Fase 5, in deze fase hebben we mensen ons raadselprogramma laten proberen, omdat veel mensen het te moeilijk vonden hebben we het makkelijker gemaakt. In de laatste fase hebben we onze presentatie gemaakt en gepresenteerd

Periode 1 Jaar 2

IMG_20211025_144447.jpg

In deze periode hebben ik met een team van 4 voor de opdrachtgever Seed Valley onderzoek gedaan naar alternatieve bodems voor basilicum. We probeerde een bodem te vinden die ook in moeilijke omstandigheden effectief gebruikt kan worden voor plantenteelt. Op deze manier kunnen ook in droge klimaten, koude klimaat of te natte klimaten basilicum planten geteeld worden. We hebben verschillende bodems geprobeerd, sommige vergezocht en andere voordehandliggend. We hebben bijvoorbeeld als bodem sponzen geprobeerd, maar ook getest hoe effectief hydrocultuur is.

Opdrachtgever: Seedvalley

"Seed Valley is een groep bedrijven in Noord-Holland die samen het wereldwijde centrum van plantenveredelings- en zaadtechnologie vormen"

Team: Lamia , Melisa , Rayan, Caesar.

In de eerste fase hebben we de onderzoeksvraag: “Wat is de beste manier om een plant zonder aarde te telen?” bedacht. In de tweede fase hebben we ons onderzoek verder uitgedacht en ons project in verschillende kleinere onderzoeken opgedeeld. In de derde fase hebben we de taken verdeelt en een onderzoeksplan gemaakt. In de vierde fase zijn we begonnen met ons onderzoek en het bijhouden van de lengte van onze planten. In fase 5 hebben we uiteindelijk ons onderzoek geconcludeerd. In fase 6 hebben we ons onderzoek gepresenteerd. 

​

Opdrachtgever: Eurekacup

thumbnail_IMG_20220308_114828.jpg

De tweede periode van het tweede jaar starten mijn klas met het kijken van een documentaire over de verslechterende kades van Amsterdam. Onze opdracht (voor de leerlingen) was om iets te bedenken Amsterdam bereikbaar houdt tijdens de renovaties van de kades. We moesten werken in groepen van vier leerlingen. Mijn groep bedacht een soort brug langs de huizen. De loop en fietsbrug zorgt ervoor dat de kades nog steeds bruikbaar zijn voor fietsers en voetgangers tijdens de renovaties. Omdat de inwoners over de brug in plaats van over de kades lopen, is er meer plek voor de renovaties en kunnen de ze soepeler en sneller verlopen. De loopbruggen zijn een soort van stijgers bedoelt voor inwoners in plaats van constructie werkers. De brug heeft ook liftjes die toegang tot de deuren .

Team: Eef , Rian , Finn, 

 Caesar Hartgers.

Een bedrijf dat leerlingen leert hoe wetenschappelijk aan het werk te gaan aan de hand van "wetenschappelijke en technologische vraagstukken."

In de eerste fase begonnen we met goed uitzoeken wat de opdracht was. Toen we de opdracht begrepen gingen we uitzoeken wat er al bestond en wat het probleem nu was. We hebben eigenlijk niet echt onderzoek gedaan naar de opdrachtgevers. En we hebben ook geen PvE gemaakt maar we hebben wel goed gekeken naar de PvE van de opdrachtgever. In de tweede fase begonnen we heel goed met deze stap, maar 50-100 ideeën verzinnen is moeilijker dan we dachten. We hebben veel ideeën opgeschreven en schetsen getekend in mijn dummy boekje. Hierna hebben wij onze ideeën aan elkaar laten zien en hebben we van iedereen de 3 beste ideeën gekozen. Hieruit hebben we weer een selectie gemaakt en bleven er uiteindelijk 4 over. Deze vier ideeën hebben we gekozen omdat ze het meest realistisch waren en sommige andere ideeën bestonden al. Eerst wilden we een combinatie maken van een paar maar dat bleek uiteindelijk niet zo handig en hebben we gekozen voor een brug op het dak. In de vierde fase haakten we snel af van de brug op het dak omdat dit veel te hoog zou zijn en het zou te veel herrie maken als er de hele tijd mensen op je dak rond stampen. Toen kwamen we op het idee om die brug dan aan de zijkant van de huizen te maken. Dit zou wel kunnen maar hoe moeten de mensen dan bij hun huisdeur komen? Daarvoor hebben we een lift bedacht. Zo hoefden de mensen alleen op een knop te drukken en kunnen ze veilig bij hun huisdeur komen zonder de bouwvakkers lastig te vallen. Ook hebben we een loopplank gekozen in plaats van een trap zodat het ook rolstoelvriendelijk is.  Aan het begin van de vijfde fase hebben we ons idee op een groot vel papier getekend. We hebben we de afmetingen en de schaal bepaald door te kijken naar hoe groot de gebouwen in het echt zijn. We hebben ons niet aan de schaal gehouden van de opdracht omdat de maquette dan veelte klein zou worden. Nu we wisten wat de maten waren konden we kijken naar wat voor materiaal we gingen gebruiken. vervolgens hebben een lijstje gemaakt en alles bij elkaar verzameld.  In de zesde fase was nog een dingetje met onze maquette, want we hadden een motortje voor de lift. Maar de motor ging te snel waardoor de lift alleen een keer omhoog kon. Dit probleem hebben we niet meer kunnen oplossen omdat er geen andere motor beschikbaar was.  In de zevende fase hebben we gepresenteerd we hadden bij de presentatie onze maquette en een poster. Iedereen wist best goed zijn teksten,

Periode 2 Jaar 2

Periode 3 Jaar 2

In deze periode heb ik een workshop over duurzaamheid gegeven aan de hand van een duurzame (zelf ontworpen) snack. Ik heb met mijn groep een workshop ontworpen waarbij de leerlingen zich in groepen van 3 moeten verdelen en een variatie aan verschillende dipjes voor de door ons ontworpen snack moeten maken. Vervolgens wordt uitgelegd wat een ecologische voetafdruk is en worden de dipjes beoordeeld. Het team met het best dipje wint! Onze snack was een soort van bitterbal met kikkererwten, wakame en een heel klein beetje zalm.  

Opdrachtgever: foodLAB

Team: Viggo, Lans, Murat, Caesar Hartgers.

In de eerste fase hebben we de opdracht door genomen en de taken voor het vooronderzoek verdeeld. Twee, in de tweede fase kwamen we met het idee om een stuk zalm deels te vervangen met kikkererwten zodat er minder zalm per portie eten nodig zou zijn. In de derde fase hebben we ons eerste workshop idee uitgewerkt. In onze workshop moesten de leerlingen geblinddoekt raden wat er anders is aan een gerecht dat onze zalm/kikkererwten bevat. Nadat we ons eerste workshop idee bedacht hadden hebben we meteen een uitlegfilmpje gemaakt. In de vierde fase hebben we geprobeerd ons gerecht te maken, maar het werkte niet, we moesten dus dingen aan gaan passen. In de vijfde fase hebben we ons idee veranderd omdat we wilden dat het meer een snack werd in plaats van een ingrediënt,  omdat we wouden dat het minder zalm bevatten en omdat het oorspronkelijke gerecht geen goede structuur had.. Uiteindelijk ging de helft van onze groep werken aan een totaal nieuw idee terwijl de andere helft ons bestaande idee aan ging passen. Het bedenken van een nieuw idee faalde, dus zijn we ons bestaande idee gaan aanpassen en hebben we geprobeerd het te maken. Het lukte! In de laatste fase hebben we een presentatie voorbereid en gepresenteerd aan de opdrachtever. 

Een bedrijf dat workshops geeft over de toekomst van duurzaam eten.

Periode 1 Jaar 3

Deze periode stond in het thema van natuurvriendelijkheid, ik heb namelijk met mijn team een voedselbos ontworpen. Dit is een zelfonderhoudend door mensen aangelegd bos. De opdrachtgever was deze periode Provincie Noord-Holland. We kregen deze opdracht om de uitdroging van de grond in Noord-Holland tegen te gaan. Dit wordt veroorzaakt door de monocultuur, een veelvoorkomend fenomeen in Noord-Holland. Bij mon0coltuur wordt op een stuk land een enkele soort plant verbouwd. Dit is heel efficiënt, maar niet optimaal voor de gezondheid van de grond en de biodiversiteit. Als oplossing heb ik met mijn team een Voedselbos ontworpen. (Een zelfonderhoudende en natuurvriendelijke manier van plantenteelt.) Het voedselbos dat ik ontworpen heb is cirkelvormig, op deze manier kunnen de essentiële aspecten van het bos in het midden van de cirkel worden geplaatst. zodat ze overal in het bos makkelijk bereikbaar zijn. Bovendien is het cirkelvormige ontwerp gunstig voor efficiëntere waterleidingen en hekken. Door de vorm van het bos zijn er veel minder vierkante meters leiding en hekken nodig. Deze periode heb ik vooral veel geleerd op het gebied van design en hoe belangrijk een goed ontwerp is voor het succes van project.

Opdrachtgever:

Provincie Noord-Holland

Team: Zola, Bas, Jonathan, Caesar Hartgers.

Picture1.jpg

Periode 2 Jaar 3

Periode 2 stond in het thema van architectuur, de opdracht gever was Heijmans, De opdracht was om een nieuwe bestemming te vinden voor een leegstaand pand in de buurt. Er moest extra aandacht zijn voor een slim ontwerp en duurzaamheid. Ook was het belangrijk dat er veel rekening werd gehouden met de eisen van de eindgebruikers. 

Samen met mijn team heb ik een leegstaand garagepand herontworpen tot een studentenhuis. Het ontwerp heeft een speciale focus op interactie met de buurt, in het studentenhuis is er bijvoorbeeld een openbaar café en bibliotheek aanwezig. Deze accommodaties bieden werkgelegenheid voor de studenten en een gezellige plek voor de buurtbewoners.

Opdrachtgever:

Heijmans NV

Team: Teun, Yuuta, Moira, Caesar

Periode 3 Jaar 3

In de laatste periode van de onderbouw heb ik voor OV-regio Amsterdam een nieuwe wijzen van bewegwijzering ontworpen die het reizen makkelijker maakt voor reizigers zonder telefoon. 

Het desbetreffende ontwerp is een kaartenautomaat, die óp de kaartjes een routebeschrijving uitprint. Het ontwerp is voor bijna iedereen toegankelijk omdat het in meerdere talen toepasbaar is, zelfs in braille!

Voor het project heb ik zelfs een softwareapplicatie gemaakt. Ik heb dit project voornamelijk ervaring opgedaan met hem het verbinden van digitale vaardigheden en praktische vaardigheden in een project.

Opdrachtgever:

OV Regio Amsterdam

Team: Bas, Paul, Tommy, Caesar

bottom of page